Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi

Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi, uluslararası hava ve deniz yolu ulaşımında görev yapan kişiler için geçerli olan vize türüdür. C1/D Vizesi olarak da bilinen bu vize türü; uçaktan sorumlu pilot ve uçuş ekibine, yolcu gemisinden sorumlu kaptana, garsonlara, aşçılara, tayfalara, teknisyenlere, cankurtaranlara, stajyerlere ve diğer görevli personellere verilmektedir. Uluslararası düzeyde hizmet sunması gereken personeller, Mürettebat Vizesi’ne sahip olmak zorundadır.

Vize başvurusunda bulunan kişi, hava ya da deniz yolu ulaşımını ABD üzerinden gerçekleştirecek ise aynı zamanda Amerika Transit Vizesi’ne sahip olmalıdır. Bu kişiler, Amerika C Transit Vizesi ile seyahat edebileceklerinin gerekli olduğunu işverenlerinden aldıkları dilekçe ile ibraz etmelidir. Bu tür başvurularda Amerika Konsolosluğu’nun C1/D şeklinde kombinasyon vizesi verme yetkisi bulunmaktadır.

Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi için yetkili kurumlar Amerika Konsolosluğu ve Amerika Büyükelçiliği’dir. Başvuru işlemlerini doğru ve hatasız şekilde tamamlamak, süreci hızlandırmak, tüm gelişmelere karşı daha hızlı pozisyon almak için profesyonel danışmanlık hizmet almanız önerilmektedir.

Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Uluslararası hava ve deniz yolu ulaşımında görevli personellerin sahip olabileceği Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:

  •       İnternet ortamında doldurulmuş Amerika DS-160 Başvuru Formu,
  •       En az 6 ay daha geçerli olan Pasaport,
  •       Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği,
  •       Son aylık zaman dilimi içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf,
  •       Seyahat sırasında giderlerin karşılanabileceğini ispatlayan finansal belgeler,
  •       Seyahatin türünü, amacını ve diğer detayları gösteren Vize Talep Dilekçesi,
  •       Vize başvurusu yapan kişinin işvereni tarafından hazırlanan, işi tanımlayan, seyahat tarihlerini ve rotayı belirten sözleşme evrakları.

Faaliyetlere Göre Talep Edilen Ek Evraklar

Amerika Mürettebat Vizesi için talep edilen evraklar, faaliyetlere göre bazı farklı içermektedir. Yolcu gemisi, gemi adamları ve hava yolu çalışanları kategoride belirtilen ek evrakları başvuru sırasında eksiksiz şekilde teslim etmelidir.

  •       Yolcu Gemisi: Yolcu gemisinde çalışan kişilerin yaptıkları anlaşmalar ve işveren acenteden alınan evraklar başvuru dosyasına eklenmelidir.
  •       Gemi Adamları: Bu kişiler, başvuru esnasında gemide mürettebat olarak çalıştıklarını ispatlayan Mürettebat Vizesi talebini içeren bir yazıyı konsolosluk ya da büyükelçiliğe ibraz etmek zorundadır. Gerekli olan diğer evraklar yolcu gemisi ile yapılan sözleşme, liman cüzdanı ve yeterlilik belgesidir.
  •       Hava Yolu Çalışanları: Başvuru sahibi, hava yolu çalışanı olduğunu ispatlamak adına işveren tarafından hazırlanan resmi yazıyı ibraz ettirmelidir.

Amerika Mürettebat Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Amerika’da uçak ya da gemilerde görev alan kişilerin sahip olmaları gereken Mürettebat Vizesi başvuruları bir dizi adımları içermektedir. Başvuru, evrakların hazırlanması ve mülakat aşamalarının başarılı şekilde tamamlanmasının ardından Mürettebat Vizesi sahibi olunabilmektedir. Vize reddi yaşamamak ve sürecin kısa süre içerisinde tamamlanması için vize danışmanlık merkezlerinden profesyonel destek alınmalıdır.

  •       Mürettebat Vizesi başvurusu için DS-160 Formu’nun doldurulması gerekmektedir. Bu form, Amerika Konsolosluğu’nun resmi internet sitesinde bulunmaktadır. Formun eksiksiz, hatasız ve yanlışsız doldurulması son derece önemlidir. Mülakat sırasında yanlış bilgiler talep edilir ise vize reddi uygulanmaktadır.
  •       ABD Konsolosluğu resmi internet sitesi üzerinden vize görüşme randevusu oluşturulmalıdır. Başvuru sahibi, randevu saatinde konsoloslukta hazır olmalıdır.
  •       Seyahatin amacını açıklayan ve kanıtlayan evrakların temin edilmesi gerekmektedir.
  •       Tüm evraklar tamamlandıktan sonra kişi, vize randevusuna zamanında dahil olmalı ve mülakata katılmalıdır. Mülakatın sonucu, yazılı şekilde bildirilmektedir.
  •       Mülakatın vize reddi ile sonuçlanması durumunda gerekli açıklamalar kişiye iletilmektedir. Başvuru sahibine ek evrakları tamamlaması gerektiği veya vize için uygun görülmediği bildirilmektedir. Amerika vizesi almak için uygun görülmeyen kişiler, itiraz hakkına sahip değildir.
  •       Mülakatın vize onayı ile sonuçlanması durumunda başvuru sahibinin pasaportu ile vizesi adreslerine en yakın PTT şubesine gönderilmektedir.

Amerika Mürettebat Vizesi için başvuruları ortalama 5 iş günü içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye Cumhuriyeti resmi tatillerine denk gelen başvurularda süre uzayabilmektedir. Bu sürenin uzamasına yol açan bir diğer faktör konsolosluğun yoğunluğudur.

Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Amerika Mürettebat Vizesi, kendi içerisinde avantajları ve sınırlılıkları bulunan bir vize türüdür. Vize sahipleri, bunlar hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  •       Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi’ne sahip olan kişilerin eş ve çocukları, seyahat esnasında vize sahibine eşlik edebilmektedir. Ancak eş ve çocukların Amerika Turistik Vizesi’ne sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca eş ve çocuklar yolculuk esnasında çalışma amacında olmamalıdır.
  •       Mürettebat Vizesi kapsamında bulunan ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Guam, Virgin Adaları, Alaska, Hawaii ve Porto Riko’dur. Amerika sınırlarından çıkmak isteyen vize sahipleri, uluslararası sulardan kapsam dışında kalan yabancı bir limana doğru hareket edecek gemiye binmelidir.
  •       Amerika Mürettebat Vizesi sahipleri, ülke sınırları içerisinde maksimum 29 gün konaklayabilmektedir. Kişiler, bu süre dolmadan ülkeden çıkış yapmalıdır.
  •       Seyahat edebilmek için C1/D ve Ticari veya Amerika B1/B2 Turistik vizelerine ihtiyaç duyan mürettebat personelleri, başvurularını eş zamanlı olarak gerçekleştirebilirken sadece bir başvuru ücreti ödemektedir.

Amerika Mürettebat Vizesi Nereden Alınır? Kaç Günde Çıkar?

Amerika Mürettebat Vizesi başvuruları ABD’nin diplomatik temsilcilikleri olan konsolosluk ve büyükelçilikler aracılığıyla yapılmaktadır. Başvuruları değerlendirme ve karar alma yetkisi sadece Amerika Konsolosluğu’na aittir. Başvurular, yoğunluğa bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 5 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Başvuru formunun eksik veya hatalı doldurulması, resmi tatil günleri gibi faktörler sonuçlanma süresinin uzamasına neden olabilmektedir. Amerika Mürettebat Vizesi başvuruları danışmanlık hizmeti sunan merkezler tarafından gerçekleştirilecek ise ABD tarafından akredite edilmiş olması zorunludur.

Amerika C1/D Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Amerika Mürettebat Vizesi ücreti, her yıl ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenerek kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Ödenen ücret, sadece bir başvuru için geçerlidir. Vize reddi durumunda başvuru ücreti geri ödenmez ve devredilemez.  Amerika Mürettebat Vizesi başvuru ücreti güncel olarak 260 USD’dir. Vize reddi durumunda başvuru sahibinin sürece ilk aşamadan başlaması ve yeniden ücret ödemesi gerekmektedir.

Vize başvuru ücreti ödendiği takdirde işleme dair dekont alınarak evrakların arasına eklenmelidir. Mülakat sırasında başvuru ücretinin ödendiğine dair kanıt sunulması gerekmektedir.

Amerika Mürettebat Vizesi başvurusu için destek almak ve süreç hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Amerika Vize Başvuru Merkezi’ne ulaşabilirsiniz. Sektördeki bilgi ve deneyiminden güç alarak profesyonel vize danışmanlık hizmeti sunan Amerika Vize Başvuru Merkezi ile sürecin uzmanlar tarafından yönetilmesini sağlayabilirsiniz.

Vize başvuru formunun hatalı, eksik ve yanlış doldurulması, belgelerin eksik hazırlanması, mülakatın başarısızlıkla sonuçlanması gibi durumlar vize reddinin yaşanmasına yol açmaktadır. Vize reddi ihtimalini azaltmak ve sürecin daha hızlı tamamlanmasını sağlamak için profesyonel destek almanız önerilmektedir.

Başa dön