Amerika Öğrenci Vizesi İşlemleri

Eğitim hayatını belirli bir süre için ABD sınırları içerisinde sürdürmek isteyen kişiler, Amerika öğrenci vizesi almak zorundadır. Bu vize türü, F1 vizesi olarak da adlandırılmaktadır. Bu vize ile Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde eğitim veren liseler, üniversiteler, dil eğitimi merkezleri ya da akademik kurumlarda tam zamanlı öğrenci olunması mümkün hale gelmektedir. Haftalık eğitim süreleri ise üniversitelerde genel olarak 15 kredilik ders, dil merkezlerinde ise 18 saatlik derse karşılık gelmektedir.

ABD F1 vizesi alabilmek için izlenmesi gereken temel adımlar bulunmaktadır. İlk adım, kişilerin eğitim danışmanlığı almak üzere bir kurumla anlaşma sağlamalarıdır. Ardından ABD’de eğitim alınması hedeflenen kurumlarla irtibat kurulması ve kayıt yaptırılması gerekecektir. Bu sürecin sonunda ise ABD’de bulunan kurum, eğitim danışmanlığı hizmeti alınan kuruma I-20 formu göndermektedir. Bu belge, vize başvuru formunda bulunması gereken en önemli formdur.

I-20 formu, başvuru sahibi kişinin ABD’de bulunan bir eğitim kurumuna kayıt yaptırdığı ve ülkeye giriş yapabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda belge üzerinde N00 kodu ile başlayan kişiye özel bir numara bulunmaktadır. SEVIS numarası olarak adlandırılan bu numara, Student and Exchange Visitor Information System’in kısaltmasıdır. Aynı zamanda başvuru sahiplerinin hangi kurumda eğitim aldıklarının takip ve kontrol edilmesi amacıyla kullanılan bilgisayar sistemi üzerinde geçerli olan bir numaradır.

I-20 formu üzerinde SEVIS numarasının yanı sıra adres bilgisi, kişisel bilgiler, kurum adı ve kayıt yaptırılan eğitim programı gibi bilgiler de yer almaktadır. Başvuru sırasında yapılan ödemelerden biri de SEVIS ödemesi olarak adlandırılmaktadır. Bu ücret, vize randevusu alma işlemleri sırasında ödenmelidir.

ABD Konsolosluğu web sitesi üzerinden doldurulan başvuru formu sonrasında kişilere verilen numara ile Visa TR hesabı açılması ve vize randevusu alınması istenecektir. Aynı zamanda vize ücretinin online olarak kredi kartı ile ödenmesi de gerekmektedir. Yapılan tüm ödemelere ait banka dekontları, başvuru dosyasında yer almalıdır. Vize randevusunun olumlu geçmesi halinde kişilere vize onayı verilecek ve pasaportları bildirdikleri adrese en yakın olan PTT şubesine teslim edilecektir.

Amerika Öğrenci Vizesi İşlemleri Yaparken Nereye Başvurulmalı?

Amerika öğrenci vizesi işlemleri, öncelikle eğitim danışmanlığı hizmeti sunan kurumlarda başlatılmaktadır. Daha sonrasında izlenmesi gereken tüm adımlar, kurumların online web siteleri üzerinde bulunan yönergelerin takip edilmesi ile tamamlanmaktadır. Kayıt formları doldurulduktan sonrasında ABD Konsolosluğu web sitesi üzerinden hesap oluşturulması ve vize randevusu alınması gerekmektedir.

Vize randevusu, kişilerin ABD Konsolosluğu görevlileri tarafından gerçekleştirilen mülakatlara verilen addır. Bu mülakatların tarihi, yeri ve saati gibi detaylar, başvuru sahibine iletilmektedir. Bu nedenle kişilerin belirtilen zamanda, belirtilen adreste olmaları gerekmektedir. Görüşmenin olumlu şekilde sonuçlanması ile birlikte vize onayı ve pasaport, kişilerin belirttikleri adrese en yakın konumda olan PTT şubesi görevlilerine teslim edilmektedir. Teslim bilgisi alındıktan sonrasında başvuru sahibinin belirtilen şubeye gitmesi ve pasaportunu teslim alması gerekecektir.

Amerika Öğrenci Vizesi İşlemleri Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Amerika öğrenci vizesi işlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar bulunmaktadır. Çünkü gözden kaçırılan bir detay sonucunda vize onayının alınmaması kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu durum sonucunda ise kişilerin yeni bir başvuru yapmaları, tüm zaman ve maliyetleri tekrardan harcamaları gerekmektedir. Amerika öğrenci vizesi işlemleri sırasında dikkat edilmesi gerekenlerin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • Kişilerin eğitim almak istedikleri kurumun SEVP (Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Programı) ile Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza onaylı olması,
  • Başvuru yapılabilmesi için dil eğitimi, mesleki eğitim ya da akademik eğitim programlarında tam zamanlı ve aktif şekilde öğrenci olunması,
  • Yeterli İngilizce bilgisine sahip olunması,
  • İstenen düzeyde İngilizce bilgisi olmayan kişilerin ilgili kurslara kayıt yaptırmaları,
  • Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde konaklanacak yere ait ikametgahın bulunması,
  • ABD’de alınacak eğitim süresi içerisinde masrafların karşılanabileceğine dair yeterli kaynağın bulunması,
  • Tüm belgelerin eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanmış olması,
  • Kayıt yaptırılan kuruma ve bölüme ait kredi sistemleri, program avantajları ve fakülte bilgilerine sahip olunması,
  • Eğitim alınacak olan kurum ve eyaletin tarihi hakkında araştırmalar yapılması,
  • Eğitim için harcanacak olan giderlerin net şekilde görülebilmesi amacıyla mali belgelerin hazırlanması,
  • SEVIS ve ABD Konsolosluğu tarafından verilen kişisel kayıt numaralarının güvenli bir şekilde saklanması,
  • Mülakatlar sırasında açık renkli, düz desenli, ütülü, temiz ve aşırıya kaçmayan resmi kombinlerin tercih edilmesi,
  • Minimum seviyede aksesuar kullanarak görüşmeye gidilmesi,
  • Vize mülakatlarına giderken aşırı parfüm sıkmaktan kaçınılması,
  • Pasaport bilgilerinde kişilerin gözlük kullandıkları bilgisi yer alıyorsa mutlaka gözlüğün takılmasıdır.

Amerika öğrenci vizesi işlemlerini hatasız şekilde yapabilmek adına eğitim görülen kurumdaki eğitim danışmanının yönergelerini takip etmek gerekmektedir. Aynı zamanda konsolosluk görevlileri ile irtibat halinde olunması da hata payının minimum seviyeye indirgenmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır. 

Amerika Öğrenci Vizesi İşlemleri Hangi Belgeler Gereklidir?

Amerika öğrenci vizesi işlemlerinin sorunsuz şekilde tamamlanabilmesi için bazı belgelerin hazırlanması ve yetkililere teslim edilmesi gerekmektedir. Bu belgelerin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • Minimum 1 sene geçerliliği bulunan pasaport,
  • Bulunması durumunda eski pasaportlar,
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 5×5 ebatlarındaki 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Evli öğrenciler için evlilik cüzdanı ile eşin ve çocukların kimlik fotokopileri,
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği belgesi,
  • Geçmiş dönemlerde dil kursuna gitmiş olan kişilerin sertifikaları,
  • Mezun kişiler için diploma, aktif öğrencilerin ise öğrenci belgesi fotokopisi,
  • Aile fertleri adına kayıtlı olan tapu, taşıt ya da konut gibi taşınmazların tapu ve ruhsat fotokopileri,
  • Erkek başvuru sahipleri için askerlik terhis ya da tecil belgeleri,
  • Yeni mezunlar ve öğrenciler tarafından alınması gereken transkript,
  • Reşit olmamış öğrenciler için ebeveynlerle birlikte noterden alınan muvafakatname belgesi aslı,
  • Sağlık sigortası belgeleri,
  • Okulunu donduran öğrenciler için okul yönetim tarafından hazırlanan resmi yazı,
  • Antetli kağıda basılan ve üzerinde şube adı, kaşesi, yetkili adı, imzası gibi bilgilerin yer aldığı güncel 6 aylık hesap hareketi özeti,
  • Konsolosluk yetkililerine hitaben İngilizce dilde hazırlanmış hesap açılış ve son hesap bakiyesi belgeleri,
  • Vize ve SEVIS ödemelerinin yapıldığına dair banka dekontlarıdır.

Amerika öğrenci vizesi işlemleri sırasında sponsor bilgisi verilmesi durumunda; sponsora ait maaş bordrosu aslı, imza sirküleri fotokopisi, vergi levhası fotokopisi ve oda kayıtları gibi ilave belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Bu belgeler, sponsorun hangi sektörde hizmet verdiğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Amerika Öğrenci Vizesi Ücreti

Amerika Öğrenci Vizesi başvuru aşamasında talep edilen ücret Amerika Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Her yıl güncellenen ücretler, resmi internet sitesi üzerinden paylaşılmaktadır. Güncel vize başvuru ücreti 160 USD’dir. Bu ücret sadece bir başvuru için geçerlidir. Öğrenci vizesi reddi durumunda başvuru ücreti iade edilmemektedir. Başvuru ücretini ödeyen kişilerin mülakat aşamasında sorun yaşamamaları için dekontu talep edilen evrakların arasına eklemeleri gerekmektedir. 

Başa dön