Amerika Ticari Vizesi

Amerika Birleşik Devletleri bünyesinde ticari faaliyet gerçekleştirmek isteyen kişilerin bu kapsamda vize almaları gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için “Göçmen olmayan vize” statüsünde olan Amerika Ticari Vizesi, birtakım aşamalardan geçirilerek elde edilmektedir. Belirli süreliğine alınabilen ticari vize ile birlikte kişiler, bu ülkedeki iş faaliyetlerini devam ettirebilmekle birlikte aynı zamanda seminer, kongre veya konferans gibi etkinliklere de katılım sağlayabilmektedir. İş sahiplerinin ya da herhangi bir şirkete bağlı olarak faaliyetlerini yürütenlerin alabildiği bu vize tipi, aynı zamanda B1 olarak da bilinmektedir.

Amerika Ticari Vizesi (B1) için talep oluşturmadan önce bilinmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Kişi, öncelikle bu vize için gereken tüm evrakları tamamlamalıdır. Tamamlanan evraklar, konsolosluk bünyesinden alınan randevu ile birlikte eksiksiz bir şekilde teslim edilmelidir. Eğer kişiye Amerika’dan davet mektubu gelmiş ise bu evraklar da konsolosluğa sunulmalıdır. Başvuru dosyasının olabildiğince zengin içeriğe sahip olması B1 vizesinin alınabilirliği üzerinde etkili olmaktadır.

ABD ticari vizesi için başvuru yaparken, kişinin Amerika’da ne gibi bir ticari faaliyet yürüteceği ile ilgili bilgilerin mutlaka kesinlik kazanmış olması gerekmektedir. Yapılacak olan ticari faaliyetler hakkında detaylandırılan bilgiler, dilekçe şeklinde yazılarak başvuru dosyasına eklenmelidir. Amerika Ticari Vizesi başvurusunda bulunacak olan kişi, aynı zamanda şirket yetkilisi tarafından davet mektubu da alabilmektedir. Davet mektubunun alınmış olması, vize sürecine katkıda bulunabilmektedir. Bu durumlarda davet mektuplarının mutlaka şirket antetli kağıtlar üzerinde hazırlanmış olması gerekmektedir. Eğer şirket çalışanı olarak gidilecek ise de kişinin bu süreçte izinli olduğuna dair bilgiler veya masrafların kim tarafından karşılanacağı gibi detaylar da evraklar arasına eklenmelidir.

Amerika Konsolosluğu’na sunulan tüm bilgilerin birbiriyle tutarlı ve kesinlikle eksiksiz olması istenmektedir. Amerika Ticari Vizesi başvurusunda bulunduktan sonra bekleme sürecine girilmektedir. Bekleme sürecinde kişinin yapacağı herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Bazı durumlarda kişi, konsolosluk tarafından mülakata çağrılabilmektedir. Bu tip durumların yaşanması halinde kişi, eğer konsolosluk tarafından ek belge istenmiş ise bu evraklarla mülakata mutlaka katılım sağlamalıdır. Mülakata çağrılmamış ise konsolosluğa yeniden gidilmesine gerek yoktur.

Amerika Ticari Vize İçin Gerekli Evraklar

Amerika Ticari Vize için yapılacak olan başvurularda bazı evrakların ibraz edilmesi gerekmektedir. İlk olarak DS-160 olarak bilinen formun doldurulması istenmektedir. Amerika Vize Başvuru Formu olarak bilinen DS-160, konsolosluğun resmî internet sitesi üzerinden temin edilebilmektedir. Online olarak doldurulabilen form, mutlaka eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. Bu form, vize başvurusu için oluşturulan randevu tarihinden en az 3 gün önce iletilmelidir. Form tamamlandıktan sonra çıktısı alınması ve randevu sırasında kişinin yanında olması gerekmektedir.

Doldurulan formun üzerinde, çıktı alındıktan sonra hiçbir şekilde düzenleme yapılmamalıdır. Formun başvuru ekranındaki satırlar doldurulduktan sonra “İmzala” ve “Gönder” seçenekleri aktif edilmelidir. Bu sırada unutulmaması gereken bir başka detay ise her kişiye bu form için 20 dakika veriliyor olmasıdır. Eğer 20 dakika içerisinde form doldurulmaz ise sistem otomatik olarak sayfayı yenilemekte ve girilen bilgiler silinebilmektedir. Bu nedenle formun 20 dakika içerisinde mutlaka tamamlanmış olması gerekmektedir.

Amerika Ticari Vizesi için mutlaka hazırlanması gereken evraklar aşağıdaki gibidir;

  •       DS-160 Başvuru Formu: Amerika Konsolosluğu’nun resmi internet sitesi üzerinden temin edilebilen bu form, çıktı alındıktan sonra gerekli evraklar arasına eklenmelidir.
  •       Seyahat Belgesi: Kişi, başvuru sırasında mutlaka pasaportunu evraklarının arasına eklemelidir. 10 yıldan eski olmayan pasaportun, seyahatin sonlandıktan sonra en az 6 aylık daha geçerliliğinin bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda pasaportun en az son 2 sayfasının boş olması istenmektedir.
  •       Biyometrik Fotoğraf: 2 adet biyometrik fotoğraf, arka fonu beyaz olarak şekilde teslim edilmelidir.
  •       Amerika Ticari Vize Talep Dilekçesi: Amerika’da ticari faaliyette bulunabilmek için kişinin bu amacını detaylandırarak ifade ettiği dilekçe mutlaka İngilizce olarak yazılmalıdır. Şirket yetkilisi tarafından yazılacak ise şirketin antetli kağıdıyla birlikte teslim edilmelidir. Amerika Konsolosluğu’na hitaben yazılacak olan dilekçede seyahat amacı gibi detaylar eklenmelidir.
  •       Davet Mektubu: Eğer Amerika’daki bir şirket tarafından davet veya sponsorluk gerçekleştirilecek ise şirketin antetli kağıdına ayrıntılı bir şekilde bu detaylar eklenmeli ve ıslak imzalı olmalıdır.
  •       Şirket Belgeleri: Kişinin halihazırda devam eden şirketi var ise faaliyet belgesi, sicil gazete, imza sirküleri ve vergi levhası gibi belgeler bu dosyaya eklenmelidir.
  •       Finansal Belgeler: Kişinin banka hesap dokümanları, dekontları gibi detaylar mutlaka başvuru dosyasında bulunmalıdır.
  •       Seyahat Belgeleri: Kişinin Amerika’ya yapacağı seyahate ilişkin uçak ve otel rezervasyon bilgileri.

Amerika Ticari Vize Ücreti Nedir?

Amerika’ya ticari faaliyetler amacıyla vize başvurusunda bulunmak için istenen evrakların tamamlanmasından sonra harç ödenmesi gerekmektedir. Harç ödemesi opsiyonel olmamakla birlikte bir zorunluluktur. Vize harcının ödenmemesi durumunda başvurular kesinlikle reddedilmektedir. Bundan ötürü başvuru sahiplerinin Amerika Ticari Vize ücretini mutlaka ödemeleri gerekmektedir. Ödenmiş olan vize ücreti, hiçbir şekilde iade edilmemekle birlikte başkasının üzerine de devredilememektedir. Aynı zamanda ödemesi yapılan vize ücreti, kişinin Amerika’ya gidebilmesi için ortada hiçbir sorun kalmadığını ifade etmemektedir. Bundan ötürü vize başvurusu reddedilen kişilerin bu harcı geri talep etmesi olumsuz sonuçlanacaktır. Ödenen harç bedellerinin geçerlilik süresi 1 yıl olarak belirlenmiş durumdadır. Kişi, harç bedelini ödedikten sonra 1 yıl içerisinde vize başvurularını mutlaka yapmalıdır. Aksi takdirde ödenen harç bedeli yanmaktadır.

Amerika Ticari Vize başvuruları için harç ücretleri, konsolosluk ve büyükelçilikler tarafından yetkilendirilmiş internet siteleri üzerinden yapılabilmektedir. Amerika Büyükelçiliği ve Konsolosluğu’nun yetki verdiği sitelerden hesap açan kişiler, ödemelerini elektronik ortamda iki farklı yolla yapabilmektedir. Nakit ve kredi kartı ile ödeme seçeneği sunulan bu kısımda istenen ücret 160 dolar olarak belirlenmiş durumdadır. Vize harç bedeli olarak bilinen bu ödeme, ek hizmetlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Amerika Ticari Vizesi Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Amerika Ticari Vizesi başvurusunda bulunurken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde vize başvuru süresi sekteye uğrayacak ve dolayısıyla istenmeyen durumların gelişebilmesine zemin hazırlanacaktır. Ankara veya İstanbul’daki dış temsilcilikler aracılığı ile yapılan başvurularda randevular sadece 24 saat öncesine kadar değiştirilebilmektedir. Bu saat dilimine girildikten sonra randevular iptal edilememekle birlikte kesinlikle ötelenememektedir.

Vizenin sonuçlanma süresi konsolosluğun yoğunluğuna göre farklılık gösterebilmektedir. Yasal olarak 5 gün olsa da resmî tatiller ve özel günlerde bu süreç uzayabilmektedir. Vize başvurusunda bulunurken seyahat planlaması mutlaka bu sürecin uzayabilme ihtimaliyle hesaplanmalıdır. Aksi takdirde uçuş ve oteller için ödenen ücret, kişiye maddi kayıp olarak yansıyabilmektedir. Bu tip durumlarda konsolosluk veya büyükelçilik hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Konsolosluklar, ABD vize onayı sürecinde kişiden ek dosya veya belge isteyebilmektedir. Aynı zamanda kişi özel mülakata davet edilebilmektedir. Bu durumlarda mutlaka mülakata katılım sağlanmalıdır.

Amerika Ticari Vizesi Süresi Ne Kadardır?

Amerika Ticari Vizesi için belirtilen süre 10 yıldır. Ancak bu ifade, vize sahibinin 10 yıl boyunca aralık şekilde ABD’de ikamet edebileceği anlamına gelmemektedir. Vize sahibinin Amerika’da ikamet edebileceği gün sayısı, ülkenin gümrük memurları tarafından belirlenerek kişiye iletilmektedir.

Amerika Ticari Vizesi İçin Mülakata Girilir Mi?

Amerika Birleşik Devletleri’nde ikamet etmek ve çalışmak için talep edilen tüm vize türleri için konsolosluk mülakatı zorunlu bir aşamadır. 14 yaşını doldurmuş her birey, vize başvurusunun ardından konsolosluk mülakatına girmek zorundadır. Mülakat sırasında başvuru sahibine sorular yöneltilmekte ve parmak izi alınarak formu doldurduğuna dair teyit sağlanmaktadır. Ayrıca, konsolosluk talep ederse ek bir mülakat daha gerçekleştirilmektedir.

Başa dön